Pusat Rawatan Alternatif Pilihan Keluarga

Zikr

Zikr

1k

1k
PUSAT RAWATAN DITUTUP PADA SETIAP HARI RABU & DIBUKA DARI KHAMIS HINGGA SELASA. TEMUJANJI UNTUK SETIAP RAWATAN 0122971518.

Pusat Kami Menyediakan Bantuan Kepada Mereka Yang Benar Ingin Dibantu Dalam Masalah Kesihatan Seperti Lenguh, Lesu Dan Seumpamanya.

24 Disember 2014

Pulau Aman

Trip tak sengaja oleh kami ke Pulau Aman.

Nak sampai ke sini memang mudah kalau tahu, tapi kalau tak tahu, mudah juga. Ikut lebuhraya exit Batu Kawan / Tambun. Cari signage board Jeti Pulau Aman / Stadium Batu Kawan. Kita akan melalui depan stadium. Kalau tak lalu depan stadium tu  salah jalan la tu. Jalan depan sikit ada bulatan, pilih terus atau jam 12. Terus sahaja sampai jumpa simpang kiri dan mendaki.

Sampai tempat pakir, cari pakir dan caj pakir RM2 akan dikenakan. Tak payah cari kaunter beli tiket bagai untuk naik bot ke Pulau Aman, pergi terus ke jeti yang terletak di bawah, samada melalui bukit batu atau tangga kayu yang ada gerai-gerai kat situ.


Tunggu ja bot kat jeti ni, bayar bila dah sampai ke Pulau Aman. Harga dia untuk pergi balik RM6 untuk seorang.


Muka yang belakang tu muka takut sebenarnya. Kapasiti bot sehingga 12-15 orang kalau ikut mata kita ni la. Dulu punya cerita air siap boleh terpercik masuk lagi sebab dinding bot yang rendah, mungkin sampan. Sekarang ni dah selamat untuk minda.


Pemandangan Pulau Aman dari perjalanan yang makan masa kurang 5 minit. Kejap saja kalau nak takut pun.


Kami pun first time sebenarnya jejak kaki ke sini, jadi hentam sajalah, turun dari bot, atas jeti ada brother tunggu untuk bayar tambang, keluar dari jeti depan tu ada Sekolah Kebangsaan Pulau Aman. Kami pilih tuk belok kiri, kat situ ada nampak ramai orang dari arah sana.


Jalan beberapa meter, ada simpang ke kiri, di situ letaknya Restoran Terapung Pulau Aman. Kat sini biasa terkenal dengan Mee Udang, dan makanan yang ada udang. Jalan nak masuk ke restoran tu, ada port untuk kita pilih udang, ketam kepah, tiram dsb. Kalau nak spesial, boleh pilih dan bawa ke restoran untuk dimasak. Tak silap kami, masakan yang dibuat hanya masak stim dan rebus sahaja.


Kotiaw goreng Udang, udang memang frsh dari ladang laut. Nasi Goreng Udang pun udang fresh dari laut, cuma, dah siap masak, jadi sampai makanan dah sejuk, memang spoil. Jadi pilih yang lain selain Nasi Goreng Udang.

Tempat ni untuk melenyapkan bunyi kenderaan 4 roda dan keatas, dan menikmati udara laut. Ada juga orang sini yang menyediakan penginapan.


Boleh lah untuk trip memancing ka, trip mencari ilham ka. Ada lagi chalet yang lain, cuma yang ini berada di laluan pejalanan kami.

Tak try mana nak tau, gi la bawak famili berjalan. Harga makanan dia, RM6 biasa, RM10 spesel. Spesel tu mungkin udang besar gamaknya.

Tiada ulasan: