Pusat Rawatan Alternatif Pilihan Keluarga

1k

1k
PUSAT RAWATAN DITUTUP PADA SETIAP HARI RABU & DIBUKA DARI KHAMIS HINGGA SELASA. TEMUJANJI UNTUK SETIAP RAWATAN 0122971518.

Pusat Kami Menyediakan Bantuan Kepada Mereka Yang Benar Ingin Dibantu Dalam Masalah Kesihatan Seperti Lenguh, Lesu Dan Seumpamanya.

29 Disember 2014

Selepas berbekam Penyakit datang

Assalamualaikom wbkt

Reaksi biasa untuk tubuh yang kelihatan sihat, tetapi sebaliknya. Dalam post yang lepas-lepas ada admin ceritakan tentang peringkat sakit yang dibahagikan mengikut tahap dari 1 hingga 5.

Tahap awal biasanya tidak menunjukkan paras yang bahaya untuk tubuh. Kerana tubuh secara semulajadi merembeskan antibodi sebagai agen baikpulih ketidakseimbangan dalam tubuh. Juga bergantung kepada nutrien dalam tubuh yang kita dapat dalam pemakanan. Proses baik pulih bergantung kepada sistem tubuh masing-masing, adakala memakan masa yang lama dan sebaliknya.

Menjawab persoalan selepas bekam, penyakit datang. Situasi seperti ini dipanggil healing crisis peringkat awalan. Sebenarnya tubuh telah terkandung penyakit atau ketidakseimbangan pada sistem atau bahagian tertentu. Cumanya, penyakit itu pada tahap yang sukar dikesan secara tepat dan jenis penyakitnya pun belum boleh diklasifikasi sebagai sakit tertentu.

"Di dalam bekam terdapat kesembuhan." Bukhari 5691, Muslim 1202 - Sahih

Ini menunjukkan amalan bekam dapat mengesan dan merawat penyakit walaupun penyakit belum kelihatan. Kita maklum bahawa perkara penting dalam tubuh adalah kesihatan organ, kerana organ-organ membawa fungsi tertentu dalam tubuh. Kesakitan yang kita tafsirkan merupakan keluhan organ yang tidak dapat berfungsi secara optimum. Isyarat dikeluarkan seperti demam, sakit kepala, batuk, dan macam bentuk lagi.

Jadi kesakitan yang tiba selepas bekam tidak perlu dikhuatiri melainkan disyukuri kerana, bakal penyakit itu berjaya dikesan sebelum parah dah proses badan sendiri akan memainkan peranannya. Pemakanan yang seimbang dan cara fikir yang positif sambil bergantung sepenuh harap kepada pencipta sangat menyumbang kepada ketenangan jiwa. Kerana yang memberi izin sesuatu berlaku, tidak lain hanyalah Allah. Kita hanya berikhtiar mengikut kemampuan kita yang terbatas.

Healing crisis itu akan hilang dalam masa beberapa hari dan kebiasaannya tubuh akan lebih kuat imunisasinya hasil rembesan antibodi sewaktu healing crisis itu. Untuk itu, disyorkan membuat catatan ringkas sebelum sesi apa yang selalu berlaku pada tubuh, dan juga catatan selepas sesi. Ada juga passien yang demam seminggu selepas bekam, tapi, selepas itu, kebiasaannya beliau kerap jatuh sakit demam dan selesema, namun tiada lagi selepas healing crisis. Wallahualam

Tiada ulasan: