Pusat Rawatan Alternatif Pilihan Keluarga

1k

1k
PUSAT RAWATAN DITUTUP PADA SETIAP HARI RABU & DIBUKA DARI KHAMIS HINGGA SELASA. TEMUJANJI UNTUK SETIAP RAWATAN 0122971518.

Pusat Kami Menyediakan Bantuan Kepada Mereka Yang Benar Ingin Dibantu Dalam Masalah Kesihatan Seperti Lenguh, Lesu Dan Seumpamanya.

03 Jun 2016

Bekam . . .

Bekam in English dikenali atau disebut sebagai cupping iaitu aktiviti penyedutan atau vacum menggunakan cawan atau cup khas untuk tujuan itu (berbekam in English). Pelbagai tamadun dikesan menggunakan kaedah bekam sebagai salah satu kaedah perawatan penyakit dengan alatan pada waktu tersebut.


Sumber: Google

Sumber: Google

Sumber: Google

Antara perkara penting dalam rawatan bekam adalah point bekam atau dikenali juga sebagai titik bekam. Point atau titik bekam kebiasaannya berpandukan pada organ ataupun meridian (TCM Traditional Chinese Medicine) dan bekam point sunnah (point bekam sunnah) iaitu titik yang didasari pada pengamalan bekam pada junjungan besar Rasulullah saw (titik bekam nabi).

Bekam melibatkan set bekam (moden) iaitu cup / cawan / mangkuk bekam pelbagai saiz untuk diletakkan bersesuaian tempat pembekaman, pen & jarum lancet atau pisau bedah (surgery blade), alkohol dan minyak zaitun sebagai antiseptic, kapas dan tisu, tong kuning (sisa klinik), plastik kuning (sisa klinik), pam bekam terdapat bersama set cawan.

Terapi bekam atau dipanggil dan dikenal dengan pelbagai nama seperti bekam treatment, bekam therapy merupakan satu kaedah perawatan yang ringan dan sangat menjadikan badan tenang atau RILEEX, namun pada masa yang sama, ia mampu membebaskan diri daripada sebarang risiko penyakit kronim jika diamalkan secara konsisten.

Bekam di Malaysia boleh dicari di link JURUBEKAM MALAYSIA, bekam di kl, bekam kl bekam area kl, bekam selangor dan lain lain. (Tidak lengkap lagi senarai jurubekam seluruh Malaysia)

Pelbagai nama diberi mengikut rawatan dan perawatan bekam di sini. Bekam point Gout yang mensasari rawatan di bahagian gejala gout iaitu di bahagian kaki. Bekam kesuburan, bekam jerawat dan banyak lagi jika kita pantau perawatan kaedeah ini.

Keyword: bekam in English, bekam gout, set bekam, point bekam, point bekam sunnah, bekam therapy, bekam kl, bekam kaki, bekam di muka, bekam shah alam

Pusat Rawatan & Perubatan Naturopati Baitul Hijamah
Rawatan Bekam & Resdung
Parit Buntar, Perak.
Hotline: 0122971518 WA, SMS, Call

Tiada ulasan: