Pusat Rawatan Alternatif Pilihan Keluarga

Zikr

Zikr

1k

1k
PUSAT RAWATAN DITUTUP PADA SETIAP HARI RABU & DIBUKA DARI KHAMIS HINGGA SELASA. TEMUJANJI UNTUK SETIAP RAWATAN 0122971518.

Pusat Kami Menyediakan Bantuan Kepada Mereka Yang Benar Ingin Dibantu Dalam Masalah Kesihatan Seperti Lenguh, Lesu Dan Seumpamanya.

08 November 2016

Bekam Goes Wrong 4 Gambar Perghh

Menjalani bekam, mengetahui faedah melakukannya dan mengikuti amalan sunnah penjagaan kesihatan. Ramai yang sudah merasai dan mengetahuinya. Ramai ke? Anggaran kurang 8% penduduk melayu Malaysia yang diselidik di sini yang pernah mengetahui dan juga pernah menjalani bekam sebagai perawatan mahupun amalan. 

Antara sebab paling kerap didengari adalah takut sakit. Perkataan takut itu sendiri menunjukkan perasaan dalaman individu yang berasa gerun, seriau, akan rasa yang bakal dialami ketika bekam mungkin juga atas faktor sejarah yang memperlihatkan lukaan yang dalam dan pastinya pedih, perit dan sakit. Fuhhhh. 

Siapa suka sakit? Mesti tak kan... Sebenarnya ada tapi sangat sedikit orang yang menyukai sakit itu pun kalau ada gangguan fikiran ataupun ada manfaat tertentu yang diperoleh dengan sakit. Tetapi secara dasarnya, sakit bukanlah suatu yang menyeronokkan. 

Di bawah ini ada dilampirkan kesan pengamalan bekam yang tidak betul yang menyebabkan pesakit menerima kesan yang tidak baik. Ia berlaku kesan daripada kaedah yang tidak tepat dari segi kefahaman perjalanan terapi bekam mahupun niat membekam. Merawat tanpa kefahaman yang jelas akan menyebabkan risiko lain. 

Prinsip asas merawat antaranya tidak memberi mudharat atau menambah mudharat kepada pesakit. 

Bekam Api yang dibuat setiap hari selama sebulan

Proses vakum @ sedutan yang dibiar terlalu lama

Melukakan kulit dengan pisau 'gillate' yang dalam

Dijadikan padang permainan oleh anak kreatif


Tiada ulasan: